ENGLISH

HRVATSKI

 

Samo Šali

Izdelki Kontakt
 

 

O kitarah Šali

 

Kitare Šali so posebne
Tradicija
Ročna izdelava
Natačnost
Znanost in kitare Šali

Slikovni prikaz izdelave kitare

__________

 

Kitare Šali so posebne

 

Večino naših kitar lahko prepoznate že z bežnim pogledom na kobilico in glavo kitare:

 


Oblika glave kitare (ne velja za akustično kitaro)

 


Oblika glave kitare za akustično kitaro

 

Kitare Šali omogočajo velik dinamičen razpon igranja, poleg tega pa še naraven zven. Barva in trajanje tonov ter njihova glasnost so izenačeni v vseh registrih. Zaradi velike odzivnosti so klasični modeli ter akustična in bas kitara lahko opremljeni z najlonskimi strunami, ki zvenijo mehko, naravno in prepričljivo. To je toliko bolj res, ker skrbno načrtovana usmerjenostna značilnost telesa kitare omogoča optimalno projekcijo zvoka proti poslušalcem.

Kitare Šali so zaščitene s šelakom in imajo vrat ojačan s trakovi iz karbonskih vlaken, kar zmanjšuje deformacije zaradi sprememb v vlagi in temperaturi ozračja. V letu 2014 smo pri vseh modelih poleg karbonske ojačitve vratu začeli vgrajevati še palico (truss rod) za uravnavanje ukrivljenosti vratu, kar omogoča hitro, enostavno in elegantno korekcijo morebitnih neželenih deformacij vratu. To pomeni, da se ugodnost igranja ne bo spreminjala glede na letni čas ali starost glasbila. V kitarah Šali so vgrajeni materiali prve kakovosti ali visoke kakovosti. To zagotavlja, da sta življenjska doba in kakovost kitare nekaj na kar se lahko zanesete.

Resonančne frekvence kitar Šali so prisotne tako, da rezultirajo v skrajno konsonantnem (ugodnem za uho) zvoku. To dosežemo z dodatnim odrezom reber ali dodajanjem majhnih mas na določenih mestih zvočne plošče med in po postopku izdelave. Kitare Šali so posebne, ker je njihov frekvenčni odziv podoben odzivu vrhunskih kitar kot kaže poenostavljena slika spodaj. Naslednje značilnosti veljajo za primerjavo vrhunske in slabe kitare:

  • Resonančni vrhovi so relativno visoki pri dobri kitari

  • Oblika vrhov dobre kitare je bolj ostra

  • Vrhovi dobre kitare tvorijo bolj konsonantne in manj disonantne intervale (glej naše "pravilo konsonance-disonance")

(Prosimo upoštevajte, da je zgornja razlaga podana skrajno poenostavljeno) 

 

Tradicija
 

Kitare Šali so izdelane s tradicionalnimi postopki, ki vključujejo uporabo ročnih orodij in tehnik obdelave lesa, zaščito kitare s šelakom, itd. Stari mojstri so postopke za izdelavo kitar privedli do popolnosti, v brezštevilnih detajlih njihove tradicije pa se skrivajo skrivnosti, od katerih je odvisna kakovost glasbila. Pri Kitarah Šali smo veliko truda in časa vložili v preučevanje te lepe obrti po celem svetu.

Les za naše kitare kupujemo tam, kjer imajo dolgo tradicijo v tem poslu. Preden les vgradimo, ga  naravno sušimo vsaj 5 let v konstantnih pogojih pod strogim nadzorom. Kakovost lesa je prva ali visoka, uporabljamo pa naslednje vrste:

  • smreka ali cedra za zvočne plošče

  • mahagonij (khaya, sapeli), cedra za vratove

  • indijski palisander ali plamenasti javor za hrbtne plošče in stranice

  • ebenovina za ubiralke

  • palisander za kobilice


Ročna izdelava
 

 

Vse kitare Šali so izdelane ročno. Za izdelavo enega glasbila običajno porabimo približno 150 ur. Vendar je obdobje, ki je potrebno za popolno izdelavo ene kitare približno 5 mesecev. Razlog je v zahtevni zaščiti s t.i. francosko polituro (če tako zahteva kupec) in vseh potrebnih nastavitvah sedel, ubiralke, itd. po tem ko je kitara že narejena. Vsak izdelek je unikaten in navadno izdelan za znanega kupca. Ker pri izdelavi sodeluje le en par rok in oči, lahko nadzorujemo vse faze dela. Naš pristop zagotavlja kakovost, ki jo z veseljem zamenjamo z vašim občutkom zaupanja.


Natančnost
 

Natančnost izdelave kitare ne vpliva samo na njen izgled. Posebej pozorni smo na ujemanje spojev različnih delov. To omogoča tanke nanose lepila, zatorej bo vaša kitara Šali vibrirala brez odvečnih izgub zvoka.

Zelo pomemben del kitare je njen vrat z ubiralko. Kitare Šali imajo ojačan vrat, kar preprečuje neželjene deformacije zaradi napetosti strun na eni strani in zaradi sprememb vlage in temperature okolice na drugi strani. Ojačitev vratu je iz karbonskih vlaken v obliki traku in je izredno lahka ter trdna, torej bo kitara Šali užitek v vaših rokah. Dvosmerno nastavljiva palica v vratu omogoča hitro in natančno korekcijo ukrivljenosti vratu, če je to potrebno.

Tako zelo zaželjeno majhno višino strun v vseh legah lahko dosežemo po zaslugi natančnosti. Profil ubiralke je izračunan in obdelan z inženirsko natančnostjo, zato boste nad ugodjem igranja kitare Šali navdušeni.


Znanost in kitare Šali

Dolgoletne raziskave na Fakulteti za strojništvo v Ljubljani in kasneje v delavnici dr. Sama Šalija so omogočile, da so kitare Šali  uravnovešena
mešanica tradicije, ročne izdelave, natančnosti in znanosti.
 

Vpliv obdelovalnega postopka na zvočne lastnosti kitare

Lesno tkivo je v glavnem iz celic, ki so pozicionirane vzdolžno s steblom drevesa. Te celice so občutljive na deformacije, ki pri strojni ali ročni obdelavi lesa vedno nastopijo. Samo Šali je definiral vpliv skobljanja, brušenja in frezanja na zvočne lastnosti lesene resonančne plošče. Pri skobljanju je rezanje lesnih celic drugačno kot pri brušenju in frezanju, to pa pomeni, da vsak postopek obdelave vpliva na zvočnost lesene plošče na svoj način. Vsa te ugotovitve upoštevamo pri gradnji kitar Šali.
 

Pravilo konsonance - disonance

Vsak ton kitare ima svoj spekter. Primer tega za prvo prazno struno je prikazan na spodnji sliki. Spekter tona pokaže katere frekvence (frekvenčne komponente) so vsebovane v potrzanem tonu, in kako močne so. Glasbena teorija pravi, da so nekatere kombinacije tonov ušesu prijetne (konsonantne), nekatere pa neprijetne (disonantne). To teorijo lahko uporabimo za situacijo znotraj spektra poljubnega tona. Nekatere kombinacije frekvenčnih komponent tona so torej konsonantne, druge pa disonantne. Za lepo zvenečo kitaro v primerjavi z manj kakovostno je delež konsonantnih kombinacij frekvenčnih komponent velik, delež disonantnih pa majhen.

 

 

 

Frekvenčni odziv zvočne plošče

Najpomembnejši del kitare je zvočna plošča. Nehomogenost lesa pomeni, da je gostota lesnega tkiva različna po vsej plošči. Zaradi tega so zvočne lastnosti vsake lesene plošče v naravi različne. Sleherna zvočna plošča ima določeno število ojačitev (rebra), njihovo razporeditev po plošči pa pri Kitarah Šali lahko izračunamo. Nekatera mesta na zvočni plošči so skrajno neprimerna za lepljenje reber, ker lahko blokirajo vibracije. Po drugi strani pa so nekatera mesta za to skrajno primerna, ker večanje mase in togosti na pravilnih mestih poveča zvočni odziv plošče. Zaradi že omenjene nehomogenosti lesa so primerna in neprimerna mesta za rebra različna za različne zvočne plošče. Ustrezne meritve in postopki za izračun optimalnega položaja reber rezultirajo v čudovitem zvoku naših kitar. Da bi te postopke izkoristili v popolnosti, včasih pred lepljenjem na zvočno ploščo rebra krivimo z natančnostjo do 1 mm, .
 

Meritve zvočne plošče

Izdelovalci strunastih glasbil (Amati, Stradivari, itd.) so v preteklosti razvili metodo "potrkavanja s prsti" s katero so ugotovili odzivne značilnosti zvočne plošče. Mi smo razvili ekspertni sistem za merjenje odziva kitarske zvočne plošče. To nam omogoča predvideti katere frekvence v poljubnem spektru tona bodo na končani kitari izražene in katere zadušene.
 

 

Ton kitare je v veliki meri odvisen od zvočne plošče

Metodo "potrkavanje s prsti" lahko prilagodimo, kar nam pomaga pri proizvodnji vrhunskih kitar. Pri določenih pogojih lahko namreč potrkavamo ploščo samo na enem mestu, čeprav je odziv plošče potem značilen za njeno celotno površino. Prav tako smo ugotovili, da so tonske značilnosti kitare v merljivi povezavi z določenim delom frekvenčnega spektra odziva kitare.
 

Izboljšava tona

Da bi optimizirali njen odziv, so stari mojstri odstranjevali les na določenih mestih plošče. Optimiziranje pomeni dobiti glasen in prijeten zvok glasbila, kolikor je to za neko ploščo sploh mogoče. Podobno lahko opravimo postopek optimizacije oziroma korekcije na že izgotovljeni kitari. V tem primeru se zanašamo na metodo, ki omogoča te korekcije z odstranjevanjem skozi resonančno odprtino.
 Slikovni prikaz izdelave kitare

   
   
   
Vrat s peto in glavo. S pravilno izbiro in orientacijo lesnega tkiva določamo stabilnost in čvrstost vratu. Z žaganjem utorov v vrat naredimo prostor za stranici. Naša metoda je tradicionalna, ampak natančna.
   
   
   
Groba izdelava pete je ročna, torej z dletom in brusnim papirjem. Vemo kako je treba obdelovati, zato da se vrat prilega v kitaristove roke. Izdelava utora za rozeto in njena vgradnja v zvočno ploščo. Le visoka natančnost in poznavanje obdelave lesa zagotavljata lep izgled.
   
   
   
Lepljenje vratu in zvočne plošče. Uporabiti je treba pravšnji pritisk med lepljenjem. Ukrivljeni stranici. Uporabili smo orodje za vroče krivljenje stranic (ni prikazano). Da ne bi poškodovali samo 2 mm tankih stranic je treba kriviti z občutkom.
   
   
   
Stranici z utorastimi obrobami. Te služijo kasneje za pritrditev zvočne plošče in hrbtne plošče. Širina obrob je bistvena za zvok glasbila. Sklop vrat-stranici-zvočna plošča. Veliko podrobnosti je pomembnih za operacije, ki sledijo, to je naprimer lepljenje reber, itd.
   
   
   
Nalepljena ubiralka na zvočno ploščo in vrat. Profil ubiralke obdelamo kasneje. Določena ukrivljenost je lastnost dobre ubiralke, ker s tem preprečimo brenčanje strun. To ukrivljenost naredimo s posebnim orodjem, ki smo ga naredili z veliko pozornostjo. Izdelana kobilica. Podobno kot pri vratu velja tudi tu, da je odločilnega pomena pravilna orientacija lesnega tkiva. Površina s katero bo kobilica prilepljena na zvočno ploščo mora biti popolnoma ravna.
   
   
   
Postavitev reber na Šali Classic. Rebra so natančno pozicionirana in obrezana, s tem dosežemo optimalen frekvenčni odziv kitare. Hrbtna plošča pred lepljenjem. Rebra so oblikovana z dletom, na površini, ki je nalepljena na hrbtno ploščo pa so rahlo ukrivljena. Dimenzije reber vplivajo na barvo tona kitare.
   
   
   
Po montaži in obdelavi prečk; utori za prečke so narejeni ročno. Ubiralka ima določeno ukrivljenost. To smo naredili z ročnimi orodji. Prečke so vstavljene z natančnostjo pod 0,1 mm. V ubiralko jih zabijemo. Zatem jih poravnamo v ravnino, čemur sledi oblikovanje vrhov (kron). Zadnji fazi sta brušenje in poliranje prečk. Grobo piljenje profila vratu. Ta ima velik vpliv na igranje kitare, zato moramo doseči visoko natančnost ter gladke prehode vzdolž vratu in v njegovi prečni smeri.
   
   
   
Utori za zunanje obrobe. V tej fazi lahko nepopravljivo uničimo zvočno ploščo, če pri izdelavi utora odtrgamo lesna vlakna. Po krivljenju zunanjih obrob. Krivljenje poteka enako kot krivljenje stranic. Lepljenje obrob v utore je zahtevno opravilo, ki mora biti opravljeno hitro in natančno, ker le tako dobimo tesne in čvrste stike.
   
   
   
Pred lakiranjem (kitara je pobrušena na fino in očiščena). Za odstranitev prask in zarez uporabimo
več različnih gradacij brusnega papirja. Postopek traja do 8 ur.
Po zaščiti s šelakom.
   
   
   
 
Detajl: značilna oblika glave kitar Šali.  
   
 

 

 


Sali Guitars, spremenjeno 29 marca 2015